Razvalina življenja, dvakrat naštudirana tragedija Frana Saleškega Finžgarja na žižkovskih odrskih deskah. Prvič v letu 1971, drugič v letu 1993. Po avtorju te tragedije se je poimenovalo Žižkovsko društvo.

V nedeljo 12. decembra zvečer, so se skozi slike in filme sprehodili zadnjih deset let kulturnega društva, saj bi bilo za štirideset potrebnih več takih večerov.

LJUDSKE PEVKE
Ljudske pevke praznujejo 10 let prepevanja, nastopanja in izdelovanja pozvačinov ter rož iz krep papirja. S svojo dobro izvedbo starih pesmi so poskrbele, da jih sliši in posluša vsa Slovenija. Z urednico ljudske glasbe na Radiu Slovenija, so posnele nekaj pesmi, ki so na zgoščenki z naslovom Sozvočje Slovenije, iz Narodopisnega inšituta pa so za Slovensko akademijo znanosti in umetnosti posnele nekaj pesmi, ki so na zgoščenki Spejvaj nama Katica. Uspehi potrjujejo njihov trud, s svojo pesmijo so se lansko leto uvrstile na državno srečanje pevkin pevcev ljudskih pesmi. Tudi letos so zapele na Regijsko srečanje pevskih in godčevskih skupin, ki je bilo v Gradišču na Kozjaku.

EVTERPE
Glasbene muze, ki naj bi bile umetniški navdih. Tudi pesem naših Evterp je umetniška. O sebi so povedale: Že od leta 2007 nas druži ustvarjalnost, energičnost in ljubezen do glasbe. Naš repertoar sestavljajo slovenske ljudske, dalmatinske, črnske duhovne, nabožne ter zabavne pesmi.
Za naše poslušalce vsako leto pripravimo letni koncert, ki predstavlja vrh našega ustvarjanja. Tako smo pripravile že:
božični koncert, koncert ljudskih pevski iz različnih slovenskih pokrajin in drugih držav z naslovom: Drüženje ma svoj čar, koncert z bendom z naslovom: Popotovanje od narodnozabavne glasbe do rocka, januarja 2011 novoletni koncert z oktetom Belmura.
Sodelovale so z različnimi skupinami: mešanim pevskim zborom Osti Jarej iz Ptuja, moško vokalno skupino iz Litije, oktetom Belmuro, ljudskimi godci iz Hotize, folklorno skupino F.S. Žižki.
Nastopajo na različnih prireditvah in koncertih, doma in izven naše lokalne skupnosti.

TAMBURAŠI
V Žižkih so doma« mužikaši«. Tu domujejo glasbene skupine še iz časov Vilmošove bande. Tamburaši, tisti prvi še iz sedemdestih let so nam pokazali pravo pot, potem se je ta pot končala zaradi preseljevanja študentov in dijakov v nadaljevanju malo »zamrznila«. Obljubljajo, da bodo še igrali.

DRAMSKA SKUPINA
Trška gora, Divji lovec, dva vesela večera in ena veseloigra s prvimi poskusi stand up komedije. Igrice za otroke, veliko proslav: za vse dneve žena, državni praznik, gasilska slavja, literarni večeri, gostovanja… še bi lahko naštevali. V vse našteto je vpeto veliko trdnega dela, veliko večerov odtrganih od družin, tudi od učnih in študijskih obveznosti. Zato pa na koncu vedno veselje nad dobro opravljenim delom in podmladkom, ki se že lahko kosa z malimi igralci. Niso zaspali. Še vas bodo razveseljevali ali pa spravljali v jok z njihovimi odrskimi postavitvami.

FOLKLORA
Folklorna skupina pleše v Žižkih že več kot 15 let. Preteklo leto je za skupino pomenilo malo daljši dopust, zdaj pa je ponovno zadonela harmonika in plesalce so zasrbele pete.

Foto: Aleš Sobočan

[nggallery id=31]