Prostovoljno gasilsko društvo Žižki letos obeležuje 90. obletnico in v sklopu dvodnevnega proslavljanja so ta jubilej 27. junija 2014 v vaško-gasilskem domu počastili s sveto mašo za vse žive in pokojne gasilce, ki ji je sledila svečana seja PGD Žižki, 28. junija pa so visok jubilej obeležili s proslavo in gasilsko veselico.

Na petkovi svečani seji so podelili tudi priznanja in odlikovanja za dolgoletno in požrtvovalno delo, pri sveti maši pa je črenšovski župnik Ivan Krajnc blagoslovil lesen kip svetega Florijana, zavetnika gasilcev, ki ga bodo postavili pred vaško-gasilskim domom.

Sobotna slovesnost se je začela z gasilsko parado mimo starega gasilskega doma do prireditvenega prostora ob novem gasilskem domu. Parado je spremljal pihalni orkester Svoboda iz Maribora. Slavnostni govornik na proslavi je bil Janko Cerkvenik, namestnik predsednika GZS. Besede so dodali tudi: Anton Horvat, predsednik PGD Žižki, Jožef Horvat, poslanec Državnega zbora, Anton Törnar, župan Občine Črenšovci, Darko But, generalni direktor URSZRS in Matija Majcen, poveljnik GZ Črenšovci. V kulturnem delu je zapela domačinka Tjaša Žalik, sledile pa so ji ljudske pevke iz Žižkov, ter najmlajša desetina PGD Žižki, ki je dodobra nasmejala prisotne. Po proslavi je sledila veselica s skupinama Polanski zvoki in legendarnim Ansamblom Trim iz Maribora.

foto: VEVEVE.si in Matej Kranjec